Cukroví
Všechno nepečené cukroví je tak nějak podobné a v podstatě stačí rozmixovat nějaký druh oříšků s nějakým sušeným ovocem v poměru nějak od oka. A doladit nějakým sirupem nebo rumem a případně něčím ozdobit. Já do všech receptů přidávám trochu soli a místo datlí používám datlovou pastu – pro mixér je to o něco jednodušší.
Připravili jsme následující druhy:
- Karamelky - trik na karamelovou chuť a jemnou konzistenci je místo oříšků použít kešu máslo a kokosové máslo. Zbytek ingrediencí je pak klasika – datle, kakao a vanilkový extrakt a vše rozmixovat.
- Loco Coco – recept je v galerii. Místo vlašáků jsem použil mandle a vůbec to nevadilo.
- Karamelové moca – hodně podobné karamelkám, hlavně protože jsem vynechal kafe.
- Kokosky – strouhaný kokos s lžičkou kokosového oleje a tekutého sladidla (například kokosový sirup) podle konzistence a chuti. Po ztuhnutí lze nakrájet na kostičky, nebo udělat kuličky a obalit v čokoládě.
- Arašídové polokoule – klasika z minulých let, arašídové máslo s vločkami, trochou sirupu a plněné marmeládou. Tady je dobré přidat soli trochu více (pokud není arašídové máslo už solené).
- Kuličky – známá klasika kde základ je z kešu, strouhaného kokosu, datlové pasty a troškou kokosového oleje. Do některých jsme přidali rum, do jiných kakao a jedny jsme vyrobili z pistácií – jednoduchý způsob jak vytvořit více druhů.
Dorty
Kromě cukroví jsme měli také příležitost vyzkoušet dva dorty. Z knížky jsme vybrali vanilkovo-čokoládový s arašídovým máslem, který rozhodně v oblíbenosti vyhrál. Druhý byl trochu více dietní. Zkombinovali jsme dva recepty – vanilkový a ovocný, kde spodní vrstva byla klasicky z mandlí a datlí a ta hlavní z kokosu a banánu a pak už jen ozdobení.
Uvedené recepty pocházejí z knihy RAW veganské nepečení od von EUW Emily. Podobné recepty má i na jejím blogu, ale ty uvedené v tomto článku jsem tam nenašel (kromě podobného receptu na karamelky, na který jsem dal odkaz).
Večeře
Štědrovečerní večeře |