Vánoční cukroví 2024

Letos se mně dostala do ruky knížka o raw (ne)pečení a já tak nemusel hledat ani přemýšlet, jak jsem posledně připravoval vánoční cukroví. Místo toho jsem se inspiroval recepty v knížce, které šly jako cukroví krásně použít. K tomu jsem pak přidal osvědčené druhy kuliček. Celkem jsme zmákli 10 druhů cukroví a z knížky jsme také vyzkoušeli dva dorty. 

Cukroví

Všechno nepečené cukroví je tak nějak podobné a v podstatě stačí rozmixovat nějaký druh oříšků s nějakým sušeným ovocem v poměru nějak od oka. A doladit nějakým sirupem nebo rumem a případně něčím ozdobit. Já do všech receptů přidávám trochu soli a místo datlí používám datlovou pastu  pro mixér je to o něco jednodušší.  

Připravili jsme následující druhy:

  • Karamelky - trik na karamelovou chuť a jemnou konzistenci je místo oříšků použít kešu máslo a kokosové máslo. Zbytek ingrediencí je pak klasika  datle, kakao a vanilkový extrakt a vše rozmixovat.  
  • Loco Coco  recept je v galerii. Místo vlašáků jsem použil mandle a vůbec to nevadilo.  
  • Karamelové moca  hodně podobné karamelkám, hlavně protože jsem vynechal kafe.  
  • Kokosky  strouhaný kokos s lžičkou kokosového oleje a tekutého sladidla (například kokosový sirup) podle konzistence a chuti. Po ztuhnutí lze nakrájet na kostičky, nebo udělat kuličky a obalit v čokoládě. 
  • Arašídové polokoule  klasika z minulých let, arašídové máslo s vločkami, trochou sirupu a plněné marmeládou. Tady je dobré přidat soli trochu více (pokud není arašídové máslo už solené). 
  • Kuličky  známá klasika kde základ je z kešu, strouhaného kokosu, datlové pasty a troškou kokosového oleje. Do některých jsme přidali rum, do jiných kakao a jedny jsme vyrobili z pistácií  jednoduchý způsob jak vytvořit více druhů.  

Dorty

Kromě cukroví jsme měli také příležitost vyzkoušet dva dorty. Z knížky jsme vybrali vanilkovo-čokoládový s arašídovým máslem, který rozhodně v oblíbenosti vyhrál. Druhý byl trochu více dietní. Zkombinovali jsme dva recepty  vanilkový a ovocný, kde spodní vrstva byla klasicky z mandlí a datlí a ta hlavní z kokosu a banánu a pak už jen ozdobení.   

Uvedené recepty pocházejí z knihy RAW veganské nepečení od von EUW Emily. Podobné recepty má i na jejím blogu, ale ty uvedené v tomto článku jsem tam nenašel (kromě podobného receptu na karamelky, na který jsem dal odkaz).  

Večeře

Štědrovečerní večeře
Na Vánoce jsem také připravil bramborový salát, inspirovaný osvědčeným receptem z minulých let  brambory, mrkev, paprika, ředkvičky, řapíkatý celer, uzené tofu a majonéza ze sójového jogurtu, hořčice a sójové omáčky. K tomu jsem pak místo ryby líně koupil "kuřecí" řízky. Já vím, nebylo to nic extra, ale ušetřilo mi to čas při přípravě. Pro následující jednohubky jsme pak připravili kešu pomazánku  kešu, lahůdkové droždí, sůl a voda.