Stejně jako spousta ostatních lidí jsem letos musel strávit Vánoce sám.
Vzhledem k situaci pro mě cestování do ČR nepřipadalo v úvahu, a tak jsem
zažil první Vánoce bez rodiny. Naštěstí v dnešní době to až takový problém
není a online komunikace mně dovolila prožít celý den téměř jako normálně. Co
jsem si naopak užil byla minimalistická příprava jídla - musel jsem si poradit
bez mixéru a dalších vymožeností a vymyslel jsem tak opravdu nejjednodušší
možné cukroví a štědrovečerní večeři.
Obvykle jsem připravoval kolem 10 druhů cukroví, ale letos jsem se musel
trochu uskromnit. Vzhledem k tomu, že můj mixér se mi do kufru opravdu
nevešel, vymyslel jsem celkem tři druhy cukroví z pár surovin. Základem bylo
vždy "těsto" z uvařených jemných ovesných vloček se skořicí a špetkou soli.
To jsem pak zkombinoval s nějakým "máslem" a něčím sladkým. Vytvořil jsem
tak:
Arašídové polo-koule - vločky s arašídovým máslem, vytvarovat kuličky,
malíčkem udělat díru a tu naplnit marmeládou (tady frčí hlavně
borůvková).
Tahini kuličky - do vloček přidat tahini (sezamová pasta) a udělat
kuličky s kouskem datlové pasty uprostřed.
Rozinkové kostičky - do vhodné krabičky na igelit (pokud jako já nemáte
pečící papír) namačkat datlovou pastu a na tu naplácat vrstvu z ovesných
vloček, tahini a rozinek. Nechat v lednici (nebo venku - v tom případě
opravdu jen chvilku) ztuhnout a pak nakrájet na kostičky.
Takto vzniklé cukroví jsem pak na talíři doplnil mandlemi a fíky a
nepřipadal jsem si vůbec o nic ošizen.
Štědrovečerní večeře
Štědrovečení večeře
Bramborový salát je klasika, bez které bych si štědrovečerní večeři neuměl
představit, takže jsem opět oprášil
ověřený recept z minulých let. Tentokrát jsem ho ale fest zjednodušil - některé suroviny jsem tu
nesehnal a některé nemám rád. Zkombinoval jsem tak: brambory, brokolici,
mrkve, papriku, jarní cibulku, naklíčené mungo a vše zahustil kombinací
sójového jogurtu s hořčicí, sójovou omáčkou a solí.
O hlívového "kapra" mně naopak o tolik nešlo, a protože na smažení tu zatím
vybaven nejsem, nahradil jsem ho placičkami z červené čočky, cibule, vloček
a natrhané nori řasy, takže to chutnalo jako ryba. Super vzpomínky na
klasiku, ale na rok mám zase s touto chutí vystaráno. Polévku jsem pak
zaimprovizoval z různé zeleniny a jen opět přidal řasu. Po celodenním půstu
jsem si pak večeři opět užil jako nic jiného :)
Štědrý den
Návštěva hřbitova
Přesvědčil jsem se o tom, že ani online Vánoce nemusí znamenat přerušení
tradic. Stejně jako v minulých letech jsme si tak ráno zacvičili jógu,
ozdobili stromeček, zahráli netradiční gamesku, odpoledne vyrazili na
hřbitov (já na místní), vyhlíželi ježíška (nebo trolly) a rozbalili dárky.
Oproti minulým letům jsem se navíc po rozbalení dárků hned nevypařil, ale
užíval si atmosféru Vánoc v pozadí s českou pohádkou - kterou jsem skoro
neviděl a vůbec neslyšel, ale to mi nevadilo.
Silvestr
Měl jsem štěstí, že na rozdíl od většiny lidí se nás žádné covidové opatření
nedotklo a já tak měl příležitost užít si půlnoční ohňostroj z toho
nejlepšího místa vysoko na kopci. Vidět pod sebou rozzářený Gjøvik byl
opravdu zážitek, na který budu dlouho vzpomínat. O to více, že jsem měl
možnost ho online sdílet s někým z Kanady. Byl jsem do toho tak ponořen, že
mě vůbec nenapadlo udělat fotku, nebo video. Tak snad příští rok.
Procházky
Volný čas jsem pak využil procházkami po okolí. Takhle to tu v období Vánoc
vypadalo.
Eiktunet
Slunce!
Eiktunet
Kouzla mrazu
Sluneční maximum (poledne)
The secret path
To asi nepůjde
Údržba silnic (kamínky místo soli)
Lyžařské trasy
Hrátky ve sněhu
Home office
-10°
Video
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.