Téměř zapomenutý pokrm, připomínající dobu školních jídelen, jsem znovu objevil v naší restauraci Špalda. A kombinace brambor a těstovin mi tak zachutnala, že jsem se ještě dlouho oblizoval za ušima a rád na ní zašel vždy, když se objevila v menu. Dokud mě nenapadlo si jídlo vyzkoušet uvařit sám. Zjistil jsem, že příprava je opravdu snadná, takže zase o důvod více jíst doma / z krabičky. Jídlo je sice pravým opakem dnes tolik moderní nízko-sacharidové diety, ale to mě vůbec netrápí. Je to prostě taková vzpomínka na staré dobré časy.
Základem jsou překvapivě brambory a těstoviny. Je proto dobré mít brambory, co se nemusí škrábat. A těstoviny nějaké kvalitnější (celozrnné, špaldové, žitné apod.).
Suroviny
Následující suroviny vychází na dvě porce:
- Dvě větší brambory (200g)
- 150g těstovin (nejlépe žitných celozrnných fleků)
- Červená cibule
- 200g uzeného tofu
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- Koření: sůl, pepř, sladká paprika, uzená paprika, kmín
Postup
|
Varianta s tempehem |
Brambory nakrájejte na malé kousky a dejte s kmínem a solí vařit, dokud se nezačnou rozpadat. Poté dejte vařit těstoviny. Na rozehřátém oleji osmažte cibulku s tofu a přidejte lžičku sladké, lžičku uzené papriky a trochu pepře. Uvařené brambory mezitím rozšťouchejte. Když je cibulka hotová, přidejte na pánev rozmačkané brambory a zalijte trochou vody. Přidejte lahůdkové droždí a asi lžičku soli a vše chvíli povařte. Nakonec přidejte uvařené těstoviny a případně ještě dosolte.
Ozdobit můžete pažitkou a rozmixovaným lněným semínkem. Místo tofu lze použít tempeh, ale varianta s tofu mi chutná víc.
|
|
Rozšťouchané brambory |
|
|
Před přidáním těstovin |
|
|
Hotová směs |
|
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.