Správně připravená kaše může být ideálním základem každého dne. Vhodnou kombinací různých surovin lze dosáhnout takového nutričního složení, které pokryje velkou část většiny nejdůležitějších minerálů a vitamínů. Kaši lze připravit na nekonečně způsobů, takže může každý den chutnat trochu jinak a jen tak se nepřejí. Navíc příprava může být velice snadná - v tomto článku se budu věnovat pouze opravdu minimalistickým kaším, jejichž příprava nezabere více než pár minut. Většina těchto kaší ani nevyžaduje vaření, takže je lze připravit i v terénu. A co když někdo kaše nesnáší, protože nemá rád sladké? Kaše vůbec nemusí být sladká, natož plná cukru. Taková slaná kaše v kombinaci s oříšky je podle mě mnohem lepší, než sladké kaše.
Uvedené kaše lze připravit za pár minut a většinou je není potřeba nijak vařit (vločky, instantní kaše, kuskus). V opačném případě (krupicová, polentová, pohanková) stačí kaše povařit maximálně jednu minutu. Kaše vyžadující náročnější přípravu jako jsou jáhly, amarant, quinoa, rýže, nebo kroupy, zde zmiňovat nebudu - o těch zase někdy příště.
1. Základ kaše
Různé druhy vloček |
Základ kaše je hlavní surovina, ze které je připravena. Tu stačí pouze zalít studenou nebo teplou tekutinou, případně minutu povařit. Nejjednodušší je použít vodu, ale lepší chuť vytvoří rostlinné mléko. Typické suroviny pro základ kaše jsou:
- Vločky
- Ovesné - nejlepší kašovitou konzistenci vytvoří jemné vločky.
- Pohankové - ty, co jsem zkoušel, vytvořily podobnou konzistenci jako jemné ovesné. Mají výraznou chuť, která ale ne každému vyhovuje.
- Žitné - jsou velké a tvrdé a kaše tak nedrží pohromadě.
- Další: ječmenné, jáhlové, rýžové, ...
- Instantní kaše
- Pohanková - má skvělou chuť. Dobře se k ní hodí karob, nebo kakao.
- Kukuřičná - používám raději k zahušťování pokrmů.
- Různé kombinace - třeba právě kukuřično-pohanková.
- Krupice
- Špaldová
- Kukuřičná
- Pohanková
- Polenta - skvělá spíše k zahušťování pokrmů.
- Pohanka
- Světlá
- Tmavá
- Lámanka - nejvhodnější varianta pro přípravu kaše.
- Kuskus
Vločky
Pohankové vločky krásně drží kašovitý tvar |
Opravdovou lahůdkou pak je vločky namočit do rostlinného jogurtu (například kokosového). Ale to by se člověk v Čechách nedoplatil. Stejně jako ve vodě, také v jogurtu změknou vločky opravdu rychle.
Instantní kaše
Pohanková instantní kaše s kakaem |
Možná je dobré zmínit, že i přes název "instantní" není na těchto kaších nic špatného. Jediný rozdíl v jejich výrobě je, že daná surovina už byla tepelně zpracovaná, a není proto potřeba už ji dále vařit. Do těchto kaší se při výrobě nepřidávají žádné další suroviny (pokud nejsou nějak ochucené). To se netýká různých instantních kaší prodávaných v klasických supermarketech (například emco kaše) - ty obsahují spoustu cukrů, oleje, a dokonce i sušené mléko!
Krupicové kaše
Instantní kaše se na každodenní snídání moc nehodí |
Polentová kaše
Polenta se připravuje prakticky stejně, jako krupice - také se musí zhruba minutu vařit. Oproti krupicové kaši má však velice výraznou chuť. Mě osobně tedy ve formě kaše moc nezaujala a raději si ji připravím jako přílohu na slano, nebo ji použiji k zahuštění.Pohanka
Různé varianty pohanky |
Osvědčila se mi hlavně varianta lámané pohanky, která změkne opravdu vždy a navíc krásně drží tvar, podobně jako jemné vločky. Klasická varianta (loupaná) se většinou rozpadá a nevsaje tolik vody. Odhadnout správné množství tekutiny je ale důležité. V případě, že ji i po odstátí zbude moc, lze pro zahuštění použít třeba právě vločky. Ale v případě lámané pohanky to problém nebývá - ta vsaje téměř jakékoliv množství.
Kuskus jako kaše |
Kuskus
Kuskus je sice na přípravu extrémně jednoduchý, ale jako kaše mě zatím nepřesvědčil. Zřejmě už mám jeho chuť moc spojenou s klasickými slanými jídly. Každopádně kuskus lze sehnat v různých variantách - nejvhodnější je celozrnný, ale dá se koupit například i kukuřičný. Příprava je pak vždy stejná - stačí zalít vroucí vodou, přikrýt pokličkou a počkat asi 5 minut.2. Ochucení kaše
Čím kaši ochutit? |
Ochutit lze kaši rovnou při vaření, ale některé suroviny se hodí spíše až na ozdobení kaše - třeba čokoláda, která se jinak rozpustí.
K ochucení lze použít například:
- Karob - nutričně jedna z nejlepších variant. Je přirozeně sladký a připomíná kakao.
- Kakao - klasika připomínající čokoládu. (Neplést s nápoji typu Granko - ty obsahují hlavně cukr, a kakaa pouze menší množství).
- Kokos - strouhaný, případně plátky dokáží kaši příjemně ochutit.
- Kokosový olej - pokud není zbaven vůně, kaši ochutí a ještě zlepší její konzistenci. Pozor na to, že se jedná o tuk a obsahuje tedy spoustu kalorií.
- Skořice - příjemná chuť.
- Perníkové koření - vánoční chuť, ale bohužel obvykle obsahuje cukr.
- Čokoláda - nejlépe kvalitní hořká, s obsahem kakaa nad 70%.
- Matcha - japonský zelený čaj v prášku. Nutričně naprostá bomba, ale chuť nemusí každému vyhovovat.
- Vanilkový extrakt - stačí při vaření přidat několik (více) kapek.
- Kakaové máslo - je v podstatě čistý tuk s lehce kakaovou chutí. Lze použít místo kokosového oleje.
- Sůl - dodá kaši lepší chuť.
Poměrně drahou (pokud je kvalitní) čokoládu lze nahradit kombinací kokosového oleje (případně kakaového másla) a kakaa (případně karobu). Fajnšmekři si pak vystačí pouze s kakaem (karobem).
Oříšková / semínková másla
Domácí čokoláda |
Domácí nutella (okolo 99% lískových oříšků) |
Oslazení (pro děti)
Celou kaši lze v případě potřeby dosladit, ale pozor na to, že všechna tyto sladidla obsahují značné množství cukrů, a proto by se to s nimi nemělo přehánět.
- Sirupy
- Javorový
- Kokosový
- Datlový
- Agávový
- Jakonový - z těchto sirupů se jedná o nejzdravější variantu.
- Povidla - skvělé v kombinaci s makovou kaší.
- Marmelády
- Melasa (blackstrap) - nejlepší zdroj vápníku, železa, ale i dalších minerálů.
3. Ozdobení kaše
Kokosové máslo se na kaši krásně rozteče |
Oříšky a semínka
- Mandle - vynikající nutriční složení.
- Arašídy - nejlepší poměr bílkovin a nízká cena.
- Lískové - obsahují poměrně hodně tuků.
- Vlašské - skvělý zdroj omega 3 kyselin.
- Kešu - obsahují poměrně hodně sacharidů a v kaši se jejich chuť celkem ztratí, proto je moc nepoužívám. Raději si z nich udělám kešu sýr, nebo je použiji do dortu.
- Pistácie - dobrý zdroj vitamínů a minerálů.
- Para - obsahují velké množství tuků a jsou skvělým zdrojem selenu.
- Sezam - dobrý zdroj vápníku.
- Chia - nejlepší zdroj omega 3 kyselin, jen pozor na maximální doporučenou denní dávku (15 gramů).
- Dýňová - velice levná.
- Slunečnicová - velice levná, ale obsahují velké množství omega 6 kyselin.
- Mák - musí být mletý! Má příjemnou chuť, ale omezenou trvanlivost - pak začíná hořknout. Obsahuje spoustu vápníku, ale bohužel jeho stravitelnost je mizerná.
Zdroj: [1] |
Propláchnuté oříšky či semínka, která byla namočená je pak možné posolit. Sůl na nich zůstane (pokud se do kaše moc nezamíchají) a kaši to dodá opravdu příjemnou chuť. Tento tip používám hlavně u neloupaných mandlí.
Kaši lze také ozdobit oříškovými, či semínkovými másly - v tomto případě se přidají až na závěr na vrch kaše. Tím pádem se úplně nerozpustí a jednotlivá sousta kaše si v nich lze namáčet. Některá másla se však krásně roztečou - například kokosové.
Sušené ovoce
Sušené ovoce může být v podstatě jakékoliv. Já si oblíbil hlavně kustovnici - goji (kvůli nutričním hodnotám) a fíky nakrájené na drobno (skvělé hlavně k máku, navíc dobrý zdroj vápníku). Jiné sušené ovoce používám velice zřídka. Se sušeným ovocem by se to ale také nemělo přehánět - jedná se o koncentrovaný zdroj cukru a energie. V omezené míře se samozřejmě nejedná o nic špatného. Více informací [2,3].
Zejména v sezóně se do kaše skvěle hodí čerstvé (ideálně domácí) ovoce. Případně lze použít mražené. Maliny a jahody patří mezi nejoblíbenější dostupné druhy. Skvělé jsou také borůvky, nebo klasický banán.
Čerstvé ovoce určitě přidávejte až na konec a nevařte ho! Zachová si tak vitamíny. Výjimkou jsou asi jablka kvůli jejich stravitelnosti, ale s nimi zkušenosti nemám. Vařené jablko je pro mě bléé :)
Čerstvé ovoce určitě přidávejte až na konec a nevařte ho! Zachová si tak vitamíny. Výjimkou jsou asi jablka kvůli jejich stravitelnosti, ale s nimi zkušenosti nemám. Vařené jablko je pro mě bléé :)
Moje tipy
Kustovnice jako jedno z nejvhodnějšího sušeného ovoce |
Tip na cesty: osvědčilo se mi mít s sebou (třeba na výlet) vločky připravené v plastové krabičce třeba se skořicí, špetkou soli a nějakými oříšky. Pak je kdykoliv stačí zalít studenou vodou (kterou člověk má u sebe téměř vždy) a svačina je hned připravená. Na druhou stranu, pokud nejsou potřeba, prostě se nechají na příště. Nezalité mají téměř neomezenou trvanlivost.
Ukázkové kaše
Následující tři kaše mohou být inspirací, jak zhruba poskládat množství surovin. Do každé kaše navíc vždy přidám špetku soli a 10 gramů chia - kvůli omega 3 kyselinám. Na příklady dalších kaší (nejen minimalistických) se můžete podívat v článku Kaše na 100 způsobů.
Kaše z ovesných vloček
- Základ: ovesné vločky - 75 gramů
- Ochucení: karob - 1 lžíce
- Ozdobení: přes noc namočené mandle - 40 gramů, maliny
- Nutriční hodnoty: 600 kalorií, B: 12% (20g), T: 40% S: 48%
Pohanková kaše s mákem
- Základ: pohanka lámanka - 75 gramů
- Ochucení: mák - 40 gramů, kokosový olej - 10 gramů
- Ozdobení: melasa - 1 lžíce
- Nutriční hodnoty: 670 kalorií, B: 10% (18,5g), T: 40% S: 50%
Krupicová kaše
- Základ: špaldová krupice - 75 gramů
- Ochucení: mandlové máslo - 20 gramů
- Ozdobení: kokosový olej - 10 gramů, kakao - 1 lžička, jahody
- Nutriční hodnoty: 550 kalorií, B: 12% (18g), T: 41% S: 47%
|
|
|
Detailní nutriční hodnoty jednotlivých kaší
Následující nutriční hodnoty jsou pouze orientační. Navíc neuvádí nic o vstřebatelnosti (například vápník z makové kaše je prakticky nevstřebatelný). Obecně vyšší vstřebatelnosti minerálů z oříšků a semínek lze dosáhnout jejich namáčením.
|
|
|
Zdroje a odkazy
[1] http://annakrivankova.cz/navod-na-maceni-orechu-seminek-lustenin-a-obilovin/
[2] https://iquitsugar.com/dried-fruit-healthy-snack/
[3] https://nutritionstudies.org/whole-food-plant-based-diet-guide/
[2] https://iquitsugar.com/dried-fruit-healthy-snack/
[3] https://nutritionstudies.org/whole-food-plant-based-diet-guide/
Vyčerpávající odpovědi :) Tyhle kaše jsou výborné ať už po vyživové stránce či té sportovní :)
OdpovědětVymazat