neděle 8. dubna 2018

Rizoto nejen z rýže


Rizoto je jednoduché, zdravé a chutné jídlo. Tedy pokud ho nemáte spojené se školní jídelnou a hroznou chutí rozblemcaného kuřecího masa. Ručím však za to, že tento recept na takové zážitky pomůže zapomenout. Základem rizota navíc vůbec nemusí být rýže, ale prakticky cokoliv. S ostatními surovinami také není problém a vždy lze použít mraženou zeleninu, takže rizoto si člověk může dopřát opravdu kdykoliv. Jídlo se také skvěle hodí do krabičky. Přidáním čočky, fazolí, případně tempehu či tofu pak rizoto může obsahovat velké množství bílkovin. 

Pokud jako hlavní surovinu chcete použít rýži, pak se hodí mít rýžovar, který přípravu značně zjednoduší, ale nutný určitě není. Když už používám rýži, tak volím přírodní (hnědou), případně její kombinaci s černou rýží. Hlavní surovinu rizota je totiž stejně nutné ochutit, takže tyto typy rýží jsou ideální. Navíc k nim lze přidat černou čočku, která se vaří podobně dlouho. Místo rýže však můžete použít některou z následujících obilovin, případně je různě zkombinovat: 
  • Pohanka (k ní se skvěle hodí smažený tempeh)  
  • Bulgur
  • Quinoa
  • Jáhly 
  • Kuskus
  • Špalda 
  • Amarant 

Suroviny

Rýže s čočkou v zeleninovém bujónu
Následující suroviny slouží pouze jako příklad jedné možné varianty rizota. Všechny suroviny lze libovolně obměňovat, zeleninu lze použít čerstvou i mraženou a tofu může být libovolného druhu, případně ho lze úplně nahradit například tempehem, nebo nějakými semínky. 

Následující suroviny vychází na asi 4 porce:
  • 250 gramů přírodní (neloupané) rýže 
  • 50 gramů černé čočky
  • 200 gramů uzeného tofu / tempehu 
  • 300 gramů žampiónů 
  • Tři mrkve 
  • Čínské zelí
  • Kukuřice 
  • 2 kostičky (nebo 2 polévkové lžíce sypaného) zeleninového bujónu
  • Dvě lžíce lahůdkového droždí 
  • Dvě lžíce sójové omáčky 
  • Koření: sůl, pepř, kmín, fenykl  
  • Volitelně: ovesné vločky 
  • Volitelně: naklíčené mungo fazole, nakládané okurky / červená řepa 

Postup

Rýži s čočkou pořádně propláchněte a dejte do rýžovaru / hrnce s doporučeným množstvím vody. Přidejte sypaný bujón, nebo dvě kostičky a pořádně promíchejte. Pokud rýži s čočkou necháte několik hodin takto namočené, budou rychleji uvařené. Jinak může vaření trvat okolo 45 minut.  

Zelenina před přidáním rýže
Než se rýže uvaří, na malé kousky nakrájejte zeleninu a dejte na vodu vařit. Co potřebuje vařit déle, vařte první a postupně přidávejte ostatní suroviny. Přidejte sójovou omáčku, lahůdkové droždí a případně vše můžete lehce osolit, opepřit a přidat libovolné koření (dobře se hodí drcený kmín a fenykl). Ke konci přidejte tofu, nebo tempeh. Pokud máte pouze neochucené tofu, do rizota se skvěle hodí, pokud se připraví jako míchaná tofíčka - s kurkumou, lahůdkovým droždím, sójovou omáčkou a černou solí.

Pokud vám i po uvaření zeleniny stále zbývá na pánvi dost vody, přidejte ovesné vločky a případně více lahůdkového droždí. Voda se krásně vsákne. Přidejte uvařenou rýži s čočkou a vše promíchejte. 

Podávejte s naklíčenými mungo fazolemi (pro extra bílkoviny), nakládanými okurkami, nebo červenou řepou. 
Rizoto je ideální do krabičky
Varianta s bulgurem a tofíčky
Varianta s pohankou a tempehem

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.