Rizoto je jednoduché, zdravé a chutné jídlo. Tedy pokud ho nemáte spojené se školní jídelnou a hroznou chutí rozblemcaného kuřecího masa. Ručím však za to, že tento recept na takové zážitky pomůže zapomenout. Základem rizota navíc vůbec nemusí být rýže, ale prakticky cokoliv. S ostatními surovinami také není problém a vždy lze použít mraženou zeleninu, takže rizoto si člověk může dopřát opravdu kdykoliv. Jídlo se také skvěle hodí do krabičky. Přidáním čočky, fazolí, případně tempehu či tofu pak rizoto může obsahovat velké množství bílkovin.
Pokud jako hlavní surovinu chcete použít rýži, pak se hodí mít rýžovar, který přípravu značně zjednoduší, ale nutný určitě není. Když už používám rýži, tak volím přírodní (hnědou), případně její kombinaci s černou rýží. Hlavní surovinu rizota je totiž stejně nutné ochutit, takže tyto typy rýží jsou ideální. Navíc k nim lze přidat černou čočku, která se vaří podobně dlouho. Místo rýže však můžete použít některou z následujících obilovin, případně je různě zkombinovat:
- Pohanka (k ní se skvěle hodí smažený tempeh)
- Bulgur
- Quinoa
- Jáhly
- Kuskus
- Špalda
- Amarant
Suroviny
Rýže s čočkou v zeleninovém bujónu |
Následující suroviny vychází na asi 4 porce:
- 250 gramů přírodní (neloupané) rýže
- 50 gramů černé čočky
- 200 gramů uzeného tofu / tempehu
- 300 gramů žampiónů
- Tři mrkve
- Čínské zelí
- Kukuřice
- 2 kostičky (nebo 2 polévkové lžíce sypaného) zeleninového bujónu
- Dvě lžíce lahůdkového droždí
- Dvě lžíce sójové omáčky
- Koření: sůl, pepř, kmín, fenykl
- Volitelně: ovesné vločky
- Volitelně: naklíčené mungo fazole, nakládané okurky / červená řepa
Postup
Rýži s čočkou pořádně propláchněte a dejte do rýžovaru / hrnce s doporučeným množstvím vody. Přidejte sypaný bujón, nebo dvě kostičky a pořádně promíchejte. Pokud rýži s čočkou necháte několik hodin takto namočené, budou rychleji uvařené. Jinak může vaření trvat okolo 45 minut.
Zelenina před přidáním rýže |
Pokud vám i po uvaření zeleniny stále zbývá na pánvi dost vody, přidejte ovesné vločky a případně více lahůdkového droždí. Voda se krásně vsákne. Přidejte uvařenou rýži s čočkou a vše promíchejte.
Podávejte s naklíčenými mungo fazolemi (pro extra bílkoviny), nakládanými okurkami, nebo červenou řepou.
|
|
|
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.