Zřejmě můj první recept na hlavní jídlo, který jsem vymyslel kompletně sám. Inspiroval jsem se jedním z mých nejoblíbenějších jídel - plněnými tortilami. Na rozdíl od nich je však náplň kapustových závitků mnohem sytější - obsahuje červenou čočku, kuskus a mrkev a celá se tak vaří. Vše se pak místo pšeničné tortily obalí kapustovým listem. Výsledkem jsou úžasně jednoduché a velice chutné kapustové závitky. Celá příprava netrvá déle než uvaření červené čočky, tedy maximálně 15 minut.
Na rozdíl od receptu na klasické tortily, je příprava maličko náročnější - náplň je potřeba uvařit. Čerstvá zelenina s fazolemi by totiž opravdu nestačila (jídlo by byla samá zelenina). Náplň je proto směsí červené čočky a kuskusu v poměru 1:1 a doplněná mrkví. Závitky se tak mnohem více hodí pro zimní období, na rozdíl od tortil, které se kvůli převážně čerstvé zelenině hodí spíše na léto.
Suroviny
Následující suroviny vychází zhruba na dvě porce:
- 6-8 kapustových listů, podle velikosti
- 150 gramů červené čočky
- 150 gramů celozrnného kuskusu
- 1 větší mrkev
- Kukuřice (množství podle chuti)
- Dvě lžičky kari (středně pálivého)
- Lžička koření chili con carne
- Lžička soli
- Špetka oregano a mletého kmínu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce lahůdkového droždí
Postup
Propláchněte červenou čočku a dejte ji s kořením vařit v dostatku vody. Přidejte kukuřici a na malé kousky nakrájenou mrkev. Směs můžete po chvilce vaření ochutnat a případně dochutit - měla by být dost slaná (kapustové listy už se nesolí). Než se čočka uvaří, nakrájejte si zeleninu jako přílohu a připravte si kapustové listy - ty se dají do vroucí vody vařit na asi 5 minut.
|
Vaření kapusty |
Když už je čočka uvařená, přidejte kuskus a za stálého míchání ještě chvíli vařte na nejmenším plameni. V případě potřeby přidejte vroucí vodu, nebo kuskus tak, aby směs držela pohromadě. Ochutnejte a případně ještě dochuťte. Vypněte sporák a směs nechte ještě chvíli pod pokličkou dojít. Mezitím můžete začít cedit kapustové listy, které následně naplníte směsí a zabalíte. Vše můžete posypat mungo fazolkami a ozdobit čerstvou zeleninou.
Směs po vychladnutí nepříjemně ztuhne, takže na pozdější plnění tortil už se moc nehodí. Ale s čerstvou zeleninou je skvělá jako krabičkový oběd.
|
|
Hotová náplň závitků |
|
|
Plnění závitků |
|
|
Servírování |
|
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.