
Když jsem se před rokem odhodlal stát se veganem, nebyl jsem si jistý, jak dlouho mi to vydrží. Ekologické a etické důvody byly silné a představa, že bych se měl vrátit k vegetariánství, nebo snad k normálnímu stravování byla strašná. Přes to jsem si nebyl jistý, jaký vliv veganství bude mít na mé zdraví a zda vše zvládnu správně zkombinovat a připravovat. A samozřejmě jsem se také bál, že mi bude chybět smažený sýr a brynza.
![]() |
Oříškové čtverečky jako možné cukroví |
Většina mých kuchařských pokusů pak byla chválena, což vždycky hrozně potěší. Samozřejmě ne vždy se zadařilo a některá jídla šla jíst opravdu jen těžko - například extrémně těžká pizza z pohankové mouky - blé. Naopak raw dorty, cukroví a dezerty měly úspěch vždy. Takže je jasné, jak bude vypadat letošní cukroví.
Vliv veganského stravování
Ukazatel fyzické kondice (Garmin) |
V běhání jsem se pak i přes nesrovnatelně nižší naběhanou kilometráž oproti minulému roku slušně posunul. Garmin mi nyní ukazuje VO2 Max 63 (ukazatel kondice - aerobní kapacita organismu zpracovat kyslík), což je sice totálně mimo, ale je to nejvíc, co jsem kdy měl. Tomu odpovídá i zlepšení mého času na půlmaratonu z 1:33 (na rovinatém pardubickém) na 1:27 (na trailovém Saar s asi 400 metrovým převýšením). A zlatý hattrick (mé 3 poslední závody jsem všechny vyhrál) je příjemný bonus. Očividně na veganském stravování nijak nechřadnu.
![]() |
Tři zlaté medaile z posledních závodů |
Jediným problémem tak pravděpodobně zůstávají citlivější zuby - sladké sice moc nejím, ale podle paní zubařky jím moc ovoce a měl bych omezit citrón :)
Veganské přešlapy a problémy
Samozřejmě ani můj první rok veganství nebyl bez chybičky. Omylem jsem tak určitě snědl něco neveganského. Těžko říci, o kolika věcech jsem třeba ani nevěděl (v restauraci si člověk nemůže být 100% jistý, i když se u obsluhy ujistí, že jídlo je opravdu veganské). Každopádně vím o několika věcech:
- Instantní vločková kaše - měl jsem doma nějaký zbytek přesypaný v neoznačené nádobě, takže nevím, co přesně to bylo za kaši, nicméně při jednom z pozdějších nákupů jsem zjistil, že i ty neochucené často obsahují sušené mléko.
- Olivy obsahující kyselinu mléčnou - až později jsem zjistil, že tato kyselina může být živočišného i rostlinného původu.
- Kysaný zeleninový salát - jedno z mála jídel na svatební oslavě, co vypadalo vegansky, zelenina však zřejmě byla naložená v nějakém vývaru, což jsem se dozvěděl až pozdě.
- Antibiotika - kvůli abnormálnímu fleku po klíštěti jsem pro jistotu dostal antibiotika, které obsahovaly mléčnou laktózu, nicméně prioritou pro mě byla jistota, že se nenakazím boreliózou, takže v tomto případě jsem vůbec neriskoval.
![]() |
Sladké může být i bez cukru |
Oslava
![]() |
"Snickers" dort - kokos, arašídy a datle |
A teď z té příjemnější stránky - jak jsem svůj první rok oslavil? Samozřejmě nemohl chybět dort. Ani už nevím, kde jsem narazil na tento recept, ale hned mě zaujal a schoval jsem si ho na speciální příležitost. Recept se jmenuje veganský snickers koláč - nejedná se tedy o klasický dort, ale já v tom rozdíl nevidím. Každopádně kombinace arašídového másla, kokosu (strouhaného, kokosového másla a kokosového mléka), datlí, kakaa a dalších dobrot je pro mě dokonalá. I když můj dort rozhodně nevypadal jako z obrázků receptu (stále mám na čem pracovat), chuťově byl vynikající. I konzistence byla tentokrát povedená a dort tak netekl, ani nebyl příliš tuhý.
![]() |
Moje první opravdové sushi |
Kromě dortu také nemohla chybět nějaká ta slavnostní večeře. Pro tu jsme zvolili návštěvu nově otevřené japonské restaurace, kde jsem měl možnost poprvé v životě ochutnat pravé sushi. Do té doby jsem jedl jen doma připravené. Musím říci, že to byl zážitek, který rozhodně stál za to. V restauraci neměli žádný problém poradit veganské druhy jídel, takže jsem ochutnal miso polévku, "obrácené" sushi uramaki a jako dezert pak vynikající rýžové knedlíčky daifuku plněné pastou z červených fazolí. Jídlo bylo dokonale připravené a podávané s typicky japonskou precizností (obsluha restaurace je japonská), takže návštěvu nejen pro pardubáky rozhodně doporučuji - King Yo.
A co dárek? Sám pro sebe jsem si dal předsevzetí, že při mém výročí se zaregistruji na stránkách Vegan sport club. To jsem také splnil, takže můj vegansko - sportovní profil budete již brzy moci najít i na stránkách: sportuj.veganka.cz (článek je zatím stále ve schvalovacím procesu).
Předsevzetí na další rok
A co plánuji na druhý rok? Více se zaměřit na nestravovací aspekty veganství. Hlavně na veganskou drogerii - šampóny, sprchové gely, prací prášky, prostředky na nádobí a úklid a tak dále. A důvody? Etické a ekologické. Testování na zvířatech opravdu není v pořádku. Je snad normální opakovaně stříkat takovéto prostředky psům do očí a testovat tak, zda potom neoslepnou? A ekologicky šetrnější, přírodní suroviny pak méně zatěžují životní prostředí. Navíc už jsem zjistil, že například prací gel z mýdlových ořechů úžasně voní.
A co se týče jídla, určitě chci více podporovat lokální produkci - omezit dovážené suroviny a místo toho podporovat české farmáře. Nejen, že to dává smysl, ale takové suroviny často i lépe chutnají. Takže méně banánů a více jablek! :)
![]() |
Veganství není jen o stravování |
A v neposlední řadě začít konečně více propagovat tyto stránky. S tím už jsem pomalu začal na posledních dvou závodech, kde jsem je při registraci uvedl jako můj klub.
Do budoucna mě pak rozhodně čeká začít si více hlídat různá "éčka" a také oblečení a věci na sebe. O tom ale zase příště.