
Původní recept se soustředí na maximální množství proteinu, a proto je v něm proteinový prášek. Vzhledem k tomu, že nedostatkem bílkovin opravdu netrpím a jsem proti přijímání dodatečného proteinu ve formě prášku, recept jsem trochu upravil. Naopak jsem ale chtěl, aby tyčinky byly sladší a rychleji tak doplnily energii, a hlavně lépe chutnaly. Díky tomu se dají použít i jako cukroví nebo dezert pro každou příležitost.
Základem receptu jsou ovesné vločky, oříšky a semínka. Jako mix oříšků a semínek lze využít prakticky libovolnou kombinaci. Níže uvádím, co se mi posledně osvědčilo.
Suroviny
Množství tentokrát není tolik důležité, takže uvádím pouze poměry a doporučení - vše lze samozřejmě upravit podle vlastních chutí a stavu zásob.
- Hrneček ovesných vloček
- Hrneček lískových oříšků
- Hrneček ořechů - mandle a vlašské, půl na půl
- Dvě velké lžíce arašídového másla
- Lžíce kakaa
- Sirup na doslazení (agávový / datlový / apod.)
- Trocha vody na vytvoření správné konzistence (lze nahradit rostlinným mlékem, ale není to vůbec nutné)
- Špetka soli (měla by pomoci s delší trvanlivostí)
![]() |
Všechny suroviny v mixéru |
Postup
Všechny suroviny vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne výsledná hmota. To je prakticky vše - jediným problémem tak je mít dostatečně výkonný mixér. Zejména, pokud vyrábíte větší množství, i kvalitnější mixér se může celkem zadýchat :) V takovém případě je asi lepší, třeba ovesné vločky a lískové oříšky rozmixovat zvlášť a pak pouze přidat do hotové směsi.
Výslednou směs je pak nejjednodušší dát na menší plech, pečící misku, nebo prostě do plastové krabičky a dát do lednice ztuhnout na asi dvě hodiny. Poté stačí nakrájet na kostičky (cukroví), nebo na tyčinky, které lze jednoduše zmrazit a mít tak kdykoliv k dispozici. V lednici pak těsto vydrží určitě minimálně týden.
Alternativně lze ze směsi rovnou tvořit kuličky a obalit je v kokosu, karobu, nebo sezamu.
|
|
|