Plněné tortily (z koupených placek) jsou úžasně jednoduché jídlo, které lze připravit za pár minut v prakticky jakýkoliv podmínkách. Pokud není jiná možnost, jako náplň poslouží kromě zeleniny fazole z plechovky, které ani není nutné ohřívat. Pokud je možnost a více času, ohřátím fazolí, nebo připravením vlastní směsi například z červené čočky, vznikne plnohodnotné jídlo. Tortily jsou vhodné jako jednoduchá a lehká večeře, ideální hlavně v teplých měsících. Jedinou nevýhodou tak je, že pokud je náplň moc tekutá, člověk při jedení vypadá jako "prase" a možnost se umýt je tak velice vítaná (nejedná se o ideální jídlo například na čundr nebo do krabičky).
Toto jídlo by se dalo skoro zařadit do kategorie
bezreceptových jídel. Vše je maximálně prosté.
Suroviny
Následující suroviny vychází na 2 porce (pro každého 2 tortily):
- 4 tortily (podle velikosti, ideálně celozrnné)
- Plechovka fazolí (nejlepší jsou v kari / chili omáčce), nebo červená čočka
- Půl plechovky kukuřice / mražená kukuřice
- Ledový salát - 4 větší listy
- Půl okurky
- Dvě menší rajčata
- Půlka papriky (červené, žluté, nebo oranžové)
- Podle chuti: oregano, dressing, sladká chili omáčka
- Volitelně na vylepšenou náplň: jedna cibule, sójová omáčka, trocha kuskusu
Postup
V nejjednodušší variantě stačí nakrájet zeleninu, ohřát fazole a tortily a můžeme jíst. Tortily je určitě nejlepší ohřát na sucho na pánvičce - tortilu vždy pokapeme z obou stran trochou vody a na středním plameni necháme ohřát z každé strany asi půl minuty. Ohřívání v mikrovlnné troubě dost zkazí chuť.
|
|
Příprava surovin |
|
|
Naplnění tortily |
|
|
Červená čočka na kari jako náplň |
|
Vylepšená náplň
|
Výsledná tortila |
Pokud máte možnost, náplň tortil si můžete jednoduše vylepšit. Moje oblíbená kombinace je přidat ke klasickým fazolím červenou cibuli, "osmaženou" na sójové omáčce, kukuřici a kuskus. Kuskus výslednou směs zahustí, takže tortily se pak mnohem lépe jedí a více zasytí (takže jich stačí méně). Postup je následující.
Nakrájenou červenou cibuli dáme na pánvičku do asi centimetru vody a na maximálním plameni "smažíme", dokud se voda neodpaří. Pak plamen trochu ztlumíme a cibuli bez přestání mícháme, dokud neztmavne a nepřipomíná smaženou cibulku. Tady je opravdu potřeba nepřestat míchat, jinak se hned začne připalovat! Jakmile cibule vypadá hotová, opět přidáme stejné množství vody a tentokrát ještě asi 2 lžíce sójové omáčky a kukuřici (může být mražená). Jakmile se kukuřice prohřeje, přisypeme kuskus tak, aby se všechna voda vsákla. Přidáme fazole z plechovky včetně omáčky a pokud je směs moc řídká, můžeme přisypat ještě trochu kuskusu. Směs je možné ochutit - osolit nebo přidat koření (kari / chili).
|
|
"Smažení" cibulky |
|
|
Směs s kuskusem |
|
|
Naplněná tortila |
|
Vlastní náplň z červené čočky
Fazole z plechovky lze také úplně nahradit vlastní směsí například z červené čočky. Tu stačí vařit ve vodě (volitelně se zeleninovým vývarem) asi 10 minut a ochutit opět kari / chili kořením.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.