Tento původně chorvatský recept na mě na googlu vyskočil poté, co jsem se vrátil z Chorvatska. Neuvěřitelné špehování budiž odpuštěno, protože recept je výborný a s lehkými modifikacemi extrémně jednoduchý. Na těsto jsou potřeba pouze dvě suroviny - kuskus a mouka. Knedlíky pak lze naplnit čímkoliv co je zrovna po ruce. Původní recept doporučoval knedlíky plnit marmeládou. Mně se osvědčilo čerstvé ovoce - zejména třešně. Knedlíky jsou ale výborné i na slano, plněné například uzeným tempehem a podávané se zelím.
Na originální recept jsem musel použít google překladač. Naštěstí se nejednalo o nic složitého. Snad jen jejich specifický typ mouky jsem se rozhodl nahradit moukou rýžovou a ve sladké variantě jsem samozřejmě vynechal smetanu, cukr a strouhanku.
Knedlíky jsem zatím vyzkoušel ve dvou variantách: s třešněmi a s tempehem (a kyselým zelím). Do budoucna je plánuji ještě zkusit s některým z oříškových másel nebo rovnou oříšky, povidly a doporučovanou marmeládou - recept poté aktualizuji.
Suroviny
Uvedené množství vyjde na 18 menších knedlíků |
Suroviny na základní těsto jsou vždy stejné, liší se jen množství soli. Na tři porce (asi 18 menších knedlíků):
- 200 gramů kuskusu (ideálně celozrnného)
- 100 gramů rýžové mouky
- Sůl
Třešňové knedlíky:
- Třešně (asi 30 kusů + další na ozdobení)
- Datlový sirup
- Kokosovo-mandlová Rama
- Strouhaný kokos
Knedlíky s uzeným tempehem a zelím:
- 200 gramů uzeného tempehu
- Kysané zelí (asi 500 gramů)
- Dvě větší cibule na osmažení
- Rostlinné máslo
Postup
Vaření knedlíků |
- Třešňové knedlíky: osvědčilo se mi dávat tři třešně - knedlíky jsou větší
- Knedlíky s uzeným: tempeh nakrájený na malé kostičky - knedlíky jsou menší
Jakmile jsou knedlíky vytvarované, vložíme je do vařící vody tak, aby byly kompletně ponořené. Jakmile vyplavou, jsou hotové - podle velikosti obvykle tak po 10 - 15 minutách. Knedlíky vyndáme, necháme okapat a dokud jsou ještě horké, potřeme máslem a ozdobíme:
- Třešňové knedlíky: kokosem a polijeme datlovým sirupem.
- Knedlíky s uzeným: osmaženou cibulkou, kysaným zelím (které stačí trochu ohřát, nemělo by přejít varem), případně zbytkami tempehu.
|
|
|
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.