
Aktualizace po 3 letech níže - pořádné čokoholic muffiny.
Při hledání receptu na nějaký nepečený dezert jsem narazil na recept na nepečený ořechový jahelník. Ten zněl sice lákavě, ale já potřeboval na víkend dezert a ne jídlo. Pod článkem jsem však objevil komentář, který doporučoval místo jahelníku těsto rozdělit do papírových forem a vytvořit tak muffiny. To znělo zajímavě. Recept jsem si trochu upravil, aby více odpovídal dezertu - kromě přidání čokolády a kakaa jsem jáhly místo vody vařil v rostlinném mléce, které jsem osladil agávovým sirupem a vše ozdobil mandlemi, kokosem a kousky čokolády.
Suroviny
Následující suroviny jsou na opravdu velikou porci - vyšlo mi to současně na tyto typy dezertů: menší buchtu (asi 8 porcí), 9 muffinů a krabičku kuliček (fotky všech těchto variant jsou na konci článku).- 400 gramů jáhel (neuvařených)
- 150 gramů lískových oříšků
- Hořká čokoláda (asi 120 - 150 gramů, nejlépe 80% nebo více)
- 150 gramů rozinek (ne pokud plánujete kuličky)
- 800 ml mandlového (nebo jiného rostlinného) mléka
- 3 menší mrkve
- 4 lžíce kakaa
- Agávový či jiný sirup na doslazení
- Špetka soli
- Na ozdobení (nemusí být): strouhaný kokos, kousky čokolády, mandle
Postup
![]() |
Kousek dezertu |
Různé varianty
Úplně nejjednodušší je vytovřit buchtu nebo dort. Těsto stačí jednoduše přesunout do libovolné formy - tu lze předem vysypat kokosem, aby se pak hmota tolik nelepila ke dnu formy. Vršek lze pak ozdobit podle vlastní fantazie - já použil mandle a kousky čokolády.Trochu pracnější jsou kuličky - v tomto případě je lepší vynechat rozinky, protože z hmoty dost opadávají. Aby v kuličkách držely, rozinky musí být opravdu malé, nebo kuličky celkem velké (teoreticky by mohli jít rozmixovat s oříšky). Do kuličky lze vložit loupanou mandli a protože těsto hodně lepí, je určitě vhodné je obalit ať už v kokose, sezamu, nebo karobu.
Nejsložitější je příprava muffinů. Byť byly původně mým hlavním cílem, po 9 kouscích jsem to vzdal a vytvořil radši buchtu a kuličky. Ne že by to nešlo, ale tvarování chce hodně trpělivosti a času. A také trochu šikovnosti. Muffiny je potom opět vhodné něčím ozdobit.
Podávání
Ať už má dezert jakoukoliv podobu, nejlepší je podávat ho právě vyndaný z lednice. Čím je těsto chladnější, tím je tužší a lépe se tak jí. To platí hlavně pro muffiny. Buchtu lze podávat jakkoliv, ale určitě se lžičkou, protože se celkem drolí. Kuličky pak drží tvar i pokud jsou v pokojové teplotě, jen jsou trochu měkčí.
|
|
|
Pořádné čokoholic muffiny (po třech letech)
![]() |
Už mizí * |
Je to tak. Znovu se odhodlat vyzkoušet muffiny mi trvalo tři roky. A to ještě s pomocí Janči. Každopádně tentokrát se opravdu extra povedly a všichni si je pochvalovali. Recept jsme maličko upravili a následující suroviny nám vyšly na plech 12 muffinů.
- 150 gramů jáhel - uvařit v kokosovém mléce
- Jedno menší jablko - rozmixovat a dát vařit s jáhly
- 2 lžičky kakaa, lžičku kokosového oleje a špetku soli
- Čokoládu jsme přidávali do téměř uvařených jáhel podle chuti (dokud to nebylo ono, opravdu jsem nevážil)
- "Těsto" jsme pak ještě vylepšili rumem (a zapomněl jsem na vanilkový extrakt)
- 100 gramů mletých lískových oříšků - zamíchat do uvařené směsi
- Náplň do muffinů: další čokoláda, nebo jahodová marmeláda
Muffiny jsme pak plnili do plechu s formami (na pečící papír - košíčky jsme neměli). Vždy půlku a přidat náplň - buď kousky čokolády (ještě se krásně roztekly), nebo lžičku marmelády a dodat druhou polovinu "těsta". A vrch ozdobit jak jinak než další čokoládou :) Muffiny jsme pak nechali v lednici pár minut zatuhnout. Ale opravdu jen pár, více jsme nevydrželi. Čokoláda uvnitř tak byla ještě pořád tekutá. Mňam.
* Za fotku se moc omlouvám, na lepší prostě nebyl čas - kdo mě zná, ví, jaký je můj vztah k čokoládě.