Ovesné placičky (karbanátky) není nijak zvlášť chytlavý název receptu, ale jedná se o vynikající, zdravé a všestranné jídlo. Je mi jasné, že například slunečnicové karbanátky by znělo o mnoho lépe, ale protože hlavní ingrediencí tohoto receptu jsou ovesné vločky, zůstanu u ovesných placiček. Kromě názvu už placičky mají samé pozitivní vlastnosti - dají se jíst samostatné, s jakoukoliv přílohou včetně chleba, mohou posloužit jako náplň burgeru, či jako občerstvení na party. Čerstvé jsou krásně křupavé, ale ani studené nejsou vůbec špatné. Jsou ideální na zmražení a rozmrazené jsou pak během chviličky - ideální mít vždy nějakou zásobu, když se vám zrovna nechce vařit, nebo potřebujete něco rychlého do krabičky na další den.
Recept je variací na vánočního nekapra ovesného, ale s chutí ryby nemá nic společného (neobsahuje rybí koření, ani nori vločky). Díky slunečnicovým semínkům, nepraženým arašídům a grilovacímu koření chuť připomíná spíše klasické karbanátky, případně mleté maso. Semínka a arašídy pak zvyšují obsah bílkovin v placičkách. Oproti původnímu receptu navíc placičky není třeba smažit, ale pouze péci v troubě, což dělá recept jednodušší a zdravější.
Suroviny
Následující seznam surovin vyjde na zhruba 40 - 50 placiček, které se vejdou na 6 plechů. Je tedy potřeba počítat s tím, že pečení zabere nějakou tu dobu. Jedna průměrná porce jsou podle přílohy asi 4 placičky, takže recept by měl vyjít na zhruba 10 porcí. Přebytečné placičky můžete dát zmrazit.
Asi 40 placiček. |
- 500 gramů ovesných vloček (lepší jsou hrubé)
- Dvě větší mrkve
- Dvě petržele
- Jeden celer
- Dvě lžíce sójové omáčky
- Zeleninový vývar (asi 200 ml)
- 150 gramů slunečnicových semínek
- Koření (grilovací / na mleté maso, pálivé, česnek)
- 150 gramů raw arašídového másla (volitelně)
- Strouhanka (pouze pokud výsledná směs bude příliš mokrá)
Postup
Jako jídlo na party. |
Druhý den pak ze směsi tvarujte placičky a pečte v troubě na pečicím papíře asi 45 minut na 200°C. Zhruba po půl hodině je nutné placičky otočit. Placičky by měly držet pohromadě, ale nebojte se, pokud vám nejdou vytvarovat v ruce - stačí, když se vám podaří je na plech "kydnout". Při pečení pak krásně ztuhnou do výsledného tvaru. Pokud nejdou otočit a trhají se, placičky ještě nejsou zespodu hotové - ještě jim dejte chvíli čas. Pokud by směs byla opravdu moc "mokrá", můžete před pečením přidat strouhanku (třeba kukuřičnou). Variací receptu pak může být smažení placiček místo pečení.
|
|
|
Nutriční hodnoty
Průměrná placička ze zmíněných surovin obsahuje zhruba následující výživové hodnoty:
73 kalorií, 3,8 gramů bílkovin, 10,1 gramů sacharidů a 4,1 gramů tuků.
Dále pak velké množství vitamínu A a E, mědi, železa, manganu a fosforu. Detailní nutriční hodnoty jsou zobrazeny na následujícím obrázku z aplikace cronometer.
Přibližné nutriční hodnoty jedné ovesné placičky. |
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.