Jaké byly moje letošní Vánoce? Hned na úvod musím říci, že to byly asi nejlepší Vánoce, které jsem zažil. Vánoční atmosféru měly jako snad žádné jiné. A to i přes to, že pršelo a já kvůli zranění nemohl ani běhat. Za skvělou atmosféru mohl hlavně fakt, že jsem si letos poprvé sám připravoval jak cukroví, tak štědrovečerní večeři. A po hodně dlouhé době jsem i vyráběl pár ručních dárků. A snad poprvé jsem si pouštěl koledy ...
Připravovat se na Vánoce jsem se začal 21.12. kdy jsem se vrhl do "pečení" prvního cukroví. Protože jedním z mých nejoblíbenějších cukroví byly do té doby rumovo-kokosové kuličky, a protože nejsem žádný kuchař, volba padla na nepečené kuličky. Vypadaly jednoduše a byly ze surovin, které miluji - oříšky, datle, kokos, případně fazole. Díky tomu, že jsem zrovna měl asi 300 gramů naklíčených mungo fazolí a už jsem opravdu nevěděl co s nimi, mé první cukroví byly právě "Fazole v kakaovém kabátku". S tím, že jsem je samozřejmě nevařil a půlku kuliček jsem obalil v sezamu a druhou půlku v karobovém prášku - ty byly asi lepší. Karobový prášek totiž dodá sladkou chuť.
Další, co jsem vyzkoušel byly extrémně jednoduché a oproti fazolovým i trvanlivé "Kokosové lanýžky". Nevím, v jaké podobě byl v receptu myšlený kokos. Já vzal prostě strouhaný, hodil ho do mixéru, ale bohužel byl nějaký vysušený a tak se nechtěl spojit v máslo. Musel jsem proto přidat trochu vody. No a pak už jen trocha datlí a těsto bylo hotové. Nakonec jsem je ani v ničem neobaloval - byly vynikající sami o sobě.
Ještě k té kvalitě strouhaného kokosu - byl to nějaký obyčejný z tesca. Když jsem použil kokos od firmy grizly.cz, vzniklo krásné kokosové máslo, takže na kvalitě určitě záleží. Při výrobě másla je důležité, aby v kokose byl tuk. Některé strouhané jsou bohužel příliš vysušené a máslo z něj nejspíše udělat nejde (možná přidáním nějakého oleje by to šlo, těžko říct). Přitom oba zmiňované kokosy byly za stejnou cenu.
Fazolové kuličky. |
Další, co jsem vyzkoušel byly extrémně jednoduché a oproti fazolovým i trvanlivé "Kokosové lanýžky". Nevím, v jaké podobě byl v receptu myšlený kokos. Já vzal prostě strouhaný, hodil ho do mixéru, ale bohužel byl nějaký vysušený a tak se nechtěl spojit v máslo. Musel jsem proto přidat trochu vody. No a pak už jen trocha datlí a těsto bylo hotové. Nakonec jsem je ani v ničem neobaloval - byly vynikající sami o sobě.
Ještě k té kvalitě strouhaného kokosu - byl to nějaký obyčejný z tesca. Když jsem použil kokos od firmy grizly.cz, vzniklo krásné kokosové máslo, takže na kvalitě určitě záleží. Při výrobě másla je důležité, aby v kokose byl tuk. Některé strouhané jsou bohužel příliš vysušené a máslo z něj nejspíše udělat nejde (možná přidáním nějakého oleje by to šlo, těžko říct). Přitom oba zmiňované kokosy byly za stejnou cenu.
Datlové sušenky. |
Jáhlové koláčky. |
Štědrovečerní večeře. |
Houbový kuba. |
Během Vánoc také nesmí chybět houbový kuba. Další vynikající a úžasně jednoduché jídlo. Výborný hlavně s kysaným zelím.
Zmiňované recepty měly celkem úspěch i u neveganů. Na nahrazení štědrovečerní večeře celé naší rodiny můj nekapr a salát sice nestačil, ale všichni rádi ochutnali. Příští rok se musím víc snažit :) Cukroví také zmizelo, snad jen ty fazolové kuličky zbyly. Ta chuť mungo fazolí je prostě zvláštní. Ale za to je to nutričně asi nejpovedenější cukroví.
A jak dopadly dárky? Myslím, že letos se mi podařilo vymyslet celkem povedené dárky. A k tomu jsem pro ostatní vyráběl svá první másla - kokosové a arašídové. A samozřejmě jsem k tomu musel nakreslit patřičné logo (ručně pastelkama). S takovou kreativitou běžně do styku nepřicházím, takže jsem si to moc užil :) A ta výsledná radost, kterou dárky udělaly byla úžasná.
A co jsem dostal k Vánocům já? Největší radost mám asi z kuchyňské digitální váhy (s funkcí postupného dovažování - konečně nemusím počítat jak Einstein), kettlebellu (doufám, že mi pomůže při mém posilování), japonských čajů a různých měkoušů (asi fakt stárnu).
Myslím, že atmosféru našich Vánoc krásně vystihuje následující fotka:
Jednohubky s hummusem a paprikou. |
Z veganského stravování jsou pak k pohoštění výborné různé oříšky, klidně i solené. Zbytek už jsem nechal na mých kamarádech.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.