Jak si připravit rychlý oběd na druhý den, případně si udělat rychlou večeři? Kombinací třech základních druhů potravin lze připravit takřka neomezené možnosti tak, aby se jídlo jen tak neojedlo a chutnalo po každé trochu jinak. Jídlo se proto dá použít prakticky pro každý den. Přitom obsahuje vyvážené nutriční hodnoty a hodně proteinů. A není tekuté, takže je možné ho dát do jakékoliv krabičky.
Osobně mám radši "pořádné" jídlo, ale ne vždy mám navařeno, nebo čas s něčím složitějším se vařit. Celkem často proto využívám právě tento recept. Jídlo je naprosto jednoduché a v základu se skládá z kombinace následujících třech typů potravin:
- Obiloviny
- Luštěniny
- Zelenina
A to je v základu vše. Lze použít cokoliv co máte rádi, já nejčastěji vařím z následujících surovin.
Obiloviny:
Obiloviny:
- Quinoa - asi nejvýživnější obilovina, obsahuje kompletní spektrum aminokyselin, hodně proteinů a je rychle hotová (okolo 10 minut). Ne nadarmo ji používají i astronauti v NASA :)
- Kuskus - když je opravdu minimum času, stačí zalít horkou vodou a pár minut počkat.
- Pohanka - dobré nutriční hodnoty a v závislosti na variantě příprava netrvá nijak zvlášť dlouho (do 20 minut).
- Rýže - trochu delší příprava (hlavně v případě hnědé varianty, která má lepší nutriční složení).
Luštěniny:
- Červená, žlutá, černá čočka - obrovskou výhodou těchto typů čoček je jejich rychlá příprava. Tyto typy není potřeba namáčet předem a proto je stačí uvařit. Červená a žlutá čočka je navíc uvařená velice rychle (okolo 10 minut), černá čočka pak trvá asi 25 minut. Červená a žlutá je vynikající s kari a trochu se rozvaří. Oproti tomu černá čočka pak zůstane v podobě černých kuliček (vypadají jako malé fazole). Na rozdíl od jiných luštěnin jsou tyto typy lehce stravitelné.
- Fazole - osobně nejčastěji používám mungo, nebo adzuki. Nicméně jako ostatní fazole, je potřeba je namočit předem a i tak se vaří poměrně dlouho (až hodinu). Druhá (a lepší) varianta je potom jejich klíčení (trvá asi 3 dny). Je dobré třeba o víkendu si naklíčit / uvařit celou várku fazolí a pak si je na týden nechávat v lednici, aby byly hned připraveny k použití.
- Arašídy - jedná se vlastně o luštěninu. Obsahují až 30% bílkovin a jídlu dodají skvělou chuť.
Zelenina (prakticky neomezené množství kombinací, já používám nejčastěji):
- Brokolice - pár minut povařit ve vodě
- Ledový salát - čerstvý
- Houby / Lilek / cuketa - na pánvi "osmažit na vodě, případně s trochou sojové omáčky"
- Mrkev - čerstvá
- Paprika - kvůli vitamínu C jím syrovou prakticky ke každému jídlu.
- Květák - povařit ve vodě a pak případně ještě na pánvičce s nějakým kořením
- Cibulka - nejlépe osmažit
- Mořské řasy - stačí zalít vařící vodou, chvilku nechat odstát a pak přidat
To je v zásadě vše, ale aby se to dalo jíst, určitě je dobré jídlo okořenit podle svých preferencí, případně si přidat nějakou tu přílohu nebo extra bílkoviny.
Koření:
- Kari - hlavně do červené / žluté čočky, nebo adzuki fazolí.
- Oregano / Bazalka
- Česnek - výborný hlavně s pohankou (stačí do ní při vaření rozmačkat)
- Zázvor - nastrouhaný lze přidat do jakékoliv obiloviny
- Wasabi - pokud je jídlo trochu bez chuti :)
- Sůl (s mořskými řasami) + pepř
Příloha (občas si jídlo zpestřím jednou z následujících příloh):
- Kysané zelí
- Vařená červená řepa - uvařit ve vodě (cca hodinu), oloupat a nakrájet
- Špenát
Extra bílkoviny (obvykle moc nepoužívám):
- Ze sóji: tofu / tempeh - podle potřeby ochutit (například upravit jako vajíčko / osmažit v sojové omáčce, ... )
- Z pšenice: seitan / robi - naložit například v grilovacím koření
- Ořechy (mandle), semínka (slunečnicová)
Pár příkladů, jak může jídlo vypadat:
|
|
|
Jídlo je podle zvolených surovin obvykle celkem lehké. Je proto dobré mít trochu větší krabičku :) A také počítat s tím, že bude celkem rychle stráveno.
Hlavní nutriční hodnoty. |
A jak je na tom s nutričními hodnotami například kombinace pohanky, arašídů, žampiónů, mrkve, červené řepy a papriky? V závislosti na velikosti porce a vaší váze můžete počítat s následujícími hodnotami (na cca 650 kalorií):
- 50% bílkovin (30 gramů)
- 55% vlákniny
- 80% železa
- Více než 100% dávka A, B3, B5, C, mědi a manganu
Detailní nutriční hodnoty. |
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.