Bramborový tatarák

Pravý tatarák jsem sice nikdy v životě nejedl, ale ostatní lidé mi potvrdili, že tato veganská varianta je od pravého tataráku chuťově k nerozeznání. Pokud tedy máte klasický tatarák rádi, ale nechcete riskovat, že chytnete nějakou nemoc, nebo se ráno nezvednete ze záchodu, tento veganský recept určitě vyzkoušejte. Základem jsou brambory a příprava je opravdu jednoduchá - pokud máte kvalitnější mixér. V opačném případě budete muset brambory nastrouhat, jinak však recept o nic složitější není. Tatarák se skvěle hodí k topinkám, ale i jako pomazánka na jednohubky, či jen tak. 

Recept, který používám, je prakticky neupravený recept na Veganský tatarák. Recept jsem vyzkoušel mnohokrát a ve výsledku jsem ho trochu zjednodušil a některé poměry trochu upravil. Ale hlavně jsem posledně vše pořádně odměřil. Tatarák jsem totiž vždy předtím připravoval "od oka" - obvykle na něm totiž není co zkazit.

Příprava surovin
Z původního receptu jsem začal vynechávat cibuli - opravdu není nutná. Pak také pravděpodobně používám trochu více brambor, a naopak méně rajského protlaku a česneku - 3 stroužky určitě stačí, už tak je v receptu cítit až až.  

Suroviny

Následující suroviny vyjdou na tolik tataráku, co se jen vejde do 400 gramové krabičky od ramy a ještě trochu zbude :)
  • 500 gramů brambor uvařených ve slupce (mohou být i oloupané, ale není to nutné)
  • 3 stroužky česneku 
  • 3 lžíce slunečnicových semínek 
  • 1 lžíce hořčice (může být kremžská, ale lepší je obyčejná) 
  • 2 lžíce rajského protlaku 
  • 5 kousků sušených rajčat (klidně více)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky soli 
  • 4 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky 
  • 1 lžička mletého kmínu 
  • Volitelně pokud chcete pálivější verzi, tak přidat trochu (nebo víc) chilli  

Postup 

Hotovo - ta správná konzistence
Brambory dejte vařit ve slupce a pokud jsou trochu lepší, můžete je použít rovnou. Jinak je raději oloupejte. Pokud máte horší mixér, budete je navíc muset nastrouhat. V opačném případě dejte všechny ingredience, kromě brambor, do mixéru a vše trochu promíchejte. Postupně přidávejte brambory a vždy mixér na chvíli pusťte. Tímto způsobem se vše lépe rozmíchá a nehrozí tak, že někdo narazí na kus česneku, nebo nerozmixované slunečnicové semínko (byť to není, na rozdíl od česneku vůbec na škodu). Každopádně 500 gramů brambor je celkem solidní porcička, takže i lepší mixéry mají co dělat - směs totiž dost lepí. Ochutnejte a případně dochuťte podle vlastních preferencí. 

Tatarák podávejte k topinkám, nebo jako pomazánku na jednohubky, chlebíčky, nebo prostě na chleba.
Výsledné množství 
Vhodný na jednohubky (vlevo)
Ale skvělý i jako pomazánka